NASA'dan yeni Salda Gölü paylaşımı

GİRİŞ10.10.2021 23:27 GÜNCELLEME10.10.2021 23:27
441 OKUNMA
NASA'dan yeni Salda Gölü paylaşımı: Yaşamın sırrı burada olabilir
NASA'nın Mars kaşifi Perseverance Kızıl Gezegen'e indi. NASA mühendisleri Mars'tan toplanan kayaçları incelemek için Türkiye'deki Salda Gölü'nü kullanıyorlar. Türkiye'nin Maldivleri olarak bilinen Salda Gölü'ndeki mineral ve tortularının benzeri Mars'ın Jezero Krateri'nde bulunuyor. NASA'nın Salda Gölü'ne ilgisi de devam ediyor. Uzay ajansı Instagram hesabından Salda Gölü'nün yeni bir fotoğrafını paylaştı.
 
 
NASA'DAN YENİ PAYLAŞIM
NASA'nın Instagram hesabındaki paylaşımda "Mars'ın milyarlarca yıl önce nasıl gözüktüğünü merak ettiniz mi? Biz ediyoruz. Bugün Mars'ın yüzeyi bu büyüleyici su görüntüsünden mahrum. Bizim Perseverance bilim insanlarının 3.5 milyar yıl önce nehir deltası ve gölün aktığını düşündüğü Jezero Krateri'ni keşfetmekle meşgul" denildi. 
NASA, Jezero Krateri'ndeki kayaçlarla Salda Gölü'ndeki kayaların birbirine benzediği düşüncesini tekrarladı. 
Salda Gölü'ndeki mikrobiyalit fossileri inceleyen NASA'da görevli bilim insanları Mars'ın eski halini daha iyi anlamayı hedefliyor.
 
NASA'NIN ÖNCEKİ SALDA AÇIKLAMALARI
ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA) Perseverance, Mars'a inerek görevine başladı.
 
Perverance Mars'ın Jezero Krateri'nden kaya örnekleri toplayacak.
 
Bilim insanlarına göre Mars'taki Jezero Krateri bir zamanlar sular altındaydı.
Ancak toplanan örneklerin karşılaştırılması için araştırmacılara Dünya'dan bir örneklem gerekiyor. NASA araştırmacıları Burdur'da bulunan Salda Gölü'nin Jezero Krateri ile benzer mineral ve kaya yapısına sahip olduğunu belirtiyor.
Bilim insanları Jezero'dan alacakları örneklerde fosilleşmiş yaşam izlerini arıyor.
 
2019 yılında Türkiyeli ve Amerikalı bilim insanlarından oluşan bir ekip Salda Gölü'ne bir keşif gezisi düzenlemişlerdi.
Gölün çevresindeki büyük taş kütlelerinden aşınmış mikrobiyalitler araştırmanın temel sebebi. Araştırmacılar bu mikrobiyalitlerin mikropların yardımıyla oluştuğu düşüncesindeler.
 
Perseverance'nin toplayacağı örneklerde de mikrobiyalit izi aranacak.
 
Gölün çevresindeki büyük taş kütlelerinden aşınmış mikrobiyalitler araştırmanın temel sebebi. Araştırmacılar bu mikrobiyalitlerin mikropların yardımıyla oluştuğu düşüncesindeler.
 
Perseverance'nin toplayacağı örneklerde de mikrobiyalit izi aranacak.
 
0g-NO4-Ddrz-Uels0-Veyb-Jz-Jw 3-Yx2-WV5c1-ECPYSIDxkicd-A te0pk-Lt-Yok-W5b-Xa5g-S7-Og s3qm-XSEj-K0-O4k-ZIllje-Zg HWu-EFw-Xj-Eu8c60a-LEGe-Bw Nhntka-Ev-SUux2-Elc6i-Ro-Dw igq-FD8-LUFEq-QJz8-Q97-Wr-Ng Q2-MFKnmu0-UKk-FQFlj-Ndy-VA d9y-Qr-Iw4-BUC4i3g-Ed-Pq-V7-A g-Lt-Xm-Im-MDEag-EOl-Ippd-Sqw

 

Bu haber yorumlara kapalıdır!
YORUMLAR